Bobcatsbloggen

Bobcatsbloggen

Otäck händelse i hallen

HockeyPosted by BBO 2009-12-13 23:33:49


Det var nog många som kände att hockey är ganska oviktigt när en spelare håller på att dö på isen framför ens ögon. Jag stod ganska välplacerad intill rinkside med kameran och har några bilder på Lihagen från det aktuella bytet. Men kan naturligtvis inte avgöra vad som hände.

Men en bild är så här: Först en sargduell mellan Lihagen och en Boforsare som jag inte vet vem. Sedan tappar en Boforsare klubban (Messa?) och försöker ta upp den och kolliderar i det momentet med Lihagen som backar på honom. Jag flyttar fokus till en sargduell framför mina ögon. Pucken bökas loss och spelarna åker rakt ut mot mitten av zonen och möter Lihagen som är på väg mot situationen. Han ser då ganska ostadig ut och vänder vingligt och långsamt om efter pucken, blir skymd och faller. Som jag trodde då efter en kollision med en medspelare, men alla vittnesmål från andra sidan planen säger att han föll helt utan att ha kontakt med någon annan.

Och nu kommer det som jag kommer att få skit för: Det tar några sekunder innan spelet blåses av. När det blåses av, så börjar några i Boforsklacken skrika "låt han dö". Jag ogillar den ramsan men jag har hört den överallt i alla serier och sammanhang. I det läget, när sjukvårdare och domare kommer fram till Lihagen är han från min synvinkel uppenbart medvetslös, ser ut som en knockad boxare med spasmer i armar och ben. Han har puls och andning och domare och sjukvårdare placerar honom i framstupa sidoläge. Någonstans där tystnar publiken och inser allvaret. Och där någonstans upphör också Lihagens hjärta att slå, och från att ha varit ett normalt läge så blir det nu ett krisläge där domaren Wolmer Edqvist och Peter Karlsson gör en heroisk insats.

Nå, allt går väl. Lihagen är numera på USÖ och mår efter omständigheterna väl, och tillståndet betecknas som allvarligt men stabilt. Ännu har man från läkarhåll eller från vårdpersonal på plats i Nobelhallen inte velat spekulera om vad som hände - Lihagen hade i vart fall inga yttre skador.


Tyvärr alltså, jag ogilllar ramsor av typen "låt han dö" . Men de förkommer - i alla hallar , hos alla lag i alla sporter (i stort sett).
OCH:Jag ogillar också när R4 support och Örebro Hockey nu försöker rida på vågen efter skadan och utmåla sig själva som helgon och BIK.support som omänskliga idioter. Lite snaskigt det också, tycker jag. Det finns de som går över gränsen i alla klackar, och här vet jag inte ens om man gick över gränsen? Ropen tystnade direkt när man insåg att skadan var allvarlig, och Lihagens viftning med högerarmen när han kvicknade till möttes av varma applåder från läktaren. PÅ den vägen tycker jag att vi kan enas - ingen vill se en spelare dö på isen det tror jag alla kan vara överens om.


Vad händer nu då? Ja, min gissning är att matchen spelas om redan på tisdag med anledning av det pressade spelschemat efter jul. Och att den kommer att starta vid 0-0. Men tävlingskommittén har fria händer att fatta beslut om att 2-0 ska betraktas som slutresultat (dock osannolikt), att matchen ska återupptas vid ställningen 2-0 (men också osannolikt - tror aldrig att det beslutet har tagits i en högre serie). Finns kanske andra alternativ också? Tror också att klubbarnas röst väger tungt i det här läget, och där måste jag säga att det är osäkert vad klubbarna vill. Tyvärr så tror jag att omspel på tisdag innebär en enkel seger för Örebro av rent psykologiska orsaker. Men vi får avvakta besked och spekulera sedan.

Ha det gott, skänk en tanke till Lihagen med familj och tänk på era egna närstående - man vet aldrig vad som händer i nästa ögonblick!

  • Comments(2)//hockey.annatviktigt.se/#post224